V čase od 16. do 20. októbra 2023 sa konala súťaž Hovorme o jedle. Organizátormi súťaže sú Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách n.o., ktorí tento rok organizovali už XI. ročníík súťaže v rámci týždňa Hovorme o jedle. Cieľom súťaže je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť.
Na každý pracovný deň v týždni od 16. do 20. októbra 2023 je pre účely súťaže vyhlásená denná téma týkajúca sa konkrétnej potravinovej skupiny (podľa potravinovej pyramídy). Tento školský rok sme sa zapojili do témy „Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov „a druhou témou bolo „Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek“. Žiaci druhého stupňa sa mohli zapojiť do fotografickej súťaže „Očami gurmána“.
Súťažno-vzdelávacie aktivity HOVORME O JEDLE žiaci absolvovali počas vyučovania prostredníctvom rôznych aktivít, pomocou indícií hádali aké ovocie, zeleninu či orechy sa ukrýva v hádanke, v školskej kuchynke pripravili chutný cuketový koláč, nátierky či ovocný šalát. Naučili sa ako si doma vyrobiť chutný biely jogurt či kefírové mlieko. Žiaci vytvorili nápadité plagáty o ovocí a zelenine, z papierových tanierov si vytvorili škrabošku kravičky a triedu tretiakov navštívila slovenská krava – len papierová, ale živej ako by z oka vypadla. Veď poďte sa nami spoločne pozrieť do fotogalérie.
ĽH
Foto TU: